הפריה על ידי תאי זרע ראשוניים

תקוה חדשה לאזוספרמים

גברים אזוספרמיים רבים, שעברו ניתוח להפקת זרע בו לא נמצאו תאי זרע בוגרים, מייחלים ליום בו יהיה ניתן לבצע הפריה מוצלחת באמצעות תאי זרע ראשוניים (ספרמטידים עגולים), שהנם תאי-האב של תאי הזרע הבוגרים.

שיטת הפריה זו נקראת ROSI (Round Spermetid Injection = הזרקת ספרמטידים עגולים).

במהלך השנים נעשו ניסיונות רבים להפריה באמצעות תאים אלו, אך ניסיונות אלו כשלו.

הסיבות לכישלון הן רבות, אך המרכזיות שבהן הן הקושי לאתר תאים אלו מתוך שלל התאים שברקמה, וכן חוסר ההתפתחות של ביצית שהופרתה על ידי תאים אלו, לעובר תקין.

ד"ר אטסושי טנקה מבית החולים St. Mother, פוקוקה, יפן, פיתח שיטה חדשנית לביצוע הפריה מוצלחת באמצעות תאי זרע ראשוניים.

האמבריולוג אהרן פרץ יצר קשר הדוק עם ד"ר אטסושי טנקה, לצורך למידת השיטה ואופן ביצועה המדוייק, ואנו במעבדת גבריאל עושים את מירב המאמצים לצורך הבאת הטיפול החדשני לארץ, ואף קבלנו אישור מועדת הלסינקי לשם חיפוש ואיתור תאי הזרע הראשוניים, אך עם זאת, לעת עתה עדיין לא הובשלו התנאים המלאים לשם ביצוע הליך הטיפול כולו בארץ.

באלו מקרים ניתן למצוא תאי זרע ראשוניים?

ד"ר טנקה בדק ומצא שבקרב כ30% מהגברים שעברו ניתוח להפקת זרע ולא נמצאו ברקמתם תאי זרע בוגרים, עדיין ניתן לאתר ברקמה תאי זרע ראשוניים.

נתונים אלו נבדקו ואומתו בידי צוות המומחים שלנו בראשותו של  האמבריולוג אהרן פרץ.

חשוב לציין – לא ניתן לאתר את תאי הזרע הראשוניים בצורה המתאימה להפריה על ידם, אלא ברקמה אשכית שנלקחה בניתוח, ולא בזרמה מפליטה טבעית, לכן אנו במעבדת גבריאל ממליצים לכל העומדים לעבור ניתוח להפקת זרע, לסכם מראש עם מעבדת בית החולים על הקפאת הרקמה האשכית שהופקה בניתוח לשם שימורה לאורך זמן, גם אם בחיפוש לאחר הניתוח לא ימצאו בה תאי זרע בוגרים, כדי שבעתיד יהיה ניתן לחפש בה תאי זרע ראשוניים.

האם ההליך התבצע בהצלחה בעולם?

הליך ההפריה על ידי תאי זרע ראשוניים בוצע בהצלחה רבה על ידי ד"ר טנקה בבית החולים St. Mother, וכבר נולדו על ידו למעלה מ90 ילדים, שאף התפתחותם זהה להתפתחות שאר בני גילם ראה כאן.

מהי הפריה באמצעות תאי זרע ראשוניים?

כמעט כל תאי הגוף מורכבים מסט כפול של כרומזומים (23*2=46), כאשר סט אחד מועבר על ידי האב וסט שני על ידי האם.

יוצאים מן הכלל הם תאי הרבייה, שהם תא הזרע אצל האב והביצית אצל האם, שכל אחד מהם אינו מכיל אלא סט בודד של כרומזומים, כשבדרך זו יכולה להתבצע על ידם ההפריה המשותפת, לשם יצירת העובר שלו סט כפול של כרומזומים.

התאים המכילים סט כפול של כרומזומים נקראים 'דיפלואידים', ותאי הרבייה המכילים סט יחיד של כרומזומים נקראים 'הפלואידים'.

במסגרת הליך ייצור הזרע (ספרמטגוניזם), תאי הזרע עוברים תהליך שבו תא דיפלואידי ראשוני הנקרא 'ספרמטוציט', המכיל סט כפול של כרומזומים, נהפך בהליך 'מיטוזה' לתא טטרפלואידי המכיל סט מרובע של כרומזומים, שלאחר מכן, בהליך 'מיוזה' (Meiosis – חלוקת הפחתה) נחלק לארבעה תאים שונים שכל אחד מהם הוא תא הפלואידי המכיל סט יחיד של כרומזומים, כל אחד מתאים חדשים אלו נקרא 'ספרמטזואיד'.

תאים אלו הנם תאי זרע ראשוניים הנקראים גם 'ספרמטידים עגולים', שבהליך הטבעי לאחר זמן הם מתבגרים והופכים לתאי זרע בוגרים (עם ראש וזנב), שהנם בעלי יכולת הפריה טבעית.

היות ותאי הזרע הראשוניים (הספרמטידים העגולים) הנם תאים הפלואידיים המכילים סט יחיד של כרומזומים, ניתן עקרונית להפרות על ידם את הביצית באופן מלאכותי, על ידי הזרקתם ישירות לביצית בהליך מיקרו-מניפולציה, כמו בכל הפריית ICSI.

הליך ההפריה

במסגרת הליך ההפריה על ידי תאי זרע ראשוניים ישנם כמה שלבים:

זיהוי התאים

ברקמה האשכית ישנם תאים עגולים רבים שהנם תאים דיפלואדיים ואינם מתאימים להפריה, ונדרשת מומחיות רבה כדי לאתר בתוך שלל התאים את תאי הזרע הראשוניים שהנם הפלואידיים וראויים לביצוע הפריה על ידם. האמבריולוג אהרן פרץ עבר הכשרה ממושכת על ידי הצוות האמבריולוגי בבית החולים St. Mother, לשם למידת הדרך לאיתור וזיהוי תאים אלו.

הפריה על ידי תאי זרע ראשוניים ROSI
בתמונה מראה רקמה אשכית תחת הגדלה. התאים המסומנים באדום הם הספרמטידים העגולים המתאימים להפריה, ניתן לראות את דמיונם הרב לתאים המסומנים בצהוב שאינם מתאימים להפריה.

הקפאת התאים

הקפאת תאי הזרע הראשוניים בפני עצמם באופן שיאפשר שימוש בהם לאחר זמן לשם הפריה, אינה מתאפשרת בדרך ההקפאה הרגילה, היות והיא עלולה לגרום להתפרקותם, לכן במחלקה האמבריולוגית בבית החולים St. Mother פותח פרוטוקול ייחודי להקפאתם.

האמבריולוג אהרן פרץ עבר הכשרה ייעודית לשם ביצוע הליך הקפאת תאים אלו.

הפריה על ידי תאי זרע ראשוניים

לאחר בידוד תאי הזרע הראשוניים, הנם מוזרקים ישירות לתוך הביצית, בדומה להליך מיקרו-מניפולציה של הזרקת תא זרע בודד לתוך הביצית (ICSI) המבוצע על ידי תאי זרע בוגרים.

אקטיבציה

תאי הזרע הראשוניים חסרים את האנזימים הנמצאים בתאי זרע בוגרים וגורמים לביצית המופרית להתפתח באופן טבעי, על כן ישנו צורך בגירוי חיצוני (אקטיבציה) לשם המשך התפתחות הביצית המופרית.

לצורך ביצוע הגירוי החיצוני פיתח ד"ר טנקה שתי שיטות, הראשונה היא באמצעות אלקטרודות חשמליות, כאשר הביצית מורחפת בנוזל ייחודי, הנוזל ניתן בתוך שני אלקטרודות המזרימות בו למשך מספר שניות זרם חשמלי, המגרה את הביצית המופרית וגורם להתפתחותה.

השניה היא באמצעות הדגרת הביצית המופרית בחומר כימי (Calcium ionophore), המגרה אותה וגורם להתפתחותה.

אחוז ההתפתחות התקינה של הביציות המופרות לאחר ביצוע הגירוי החיצוני, עומד על כ50% (לעומת כ75% בביציות שהופרו על ידי תאי זרע בוגרים), כאשר ישנה תועלת רבה יותר מביצוע הגירוי באמצעות האלקטרודות החשמליות.

יצויין שהאמבריולוג אהרן פרץ שוקד על שכלול הליך ההפריה על ידי תאי זרע ראשוניים, במסגרתו מבוצע שיתוף פעולה עם בכירי הגנטיקאים בארץ ובחו"ל, לשם בדיקת זרע, זיהוי אוטומטי של תאי הזרע הראשוניים, באמצעות ספירת הכרומוזומים שלהם במכשור ייעודי למיון תאים (Cell sorting), ווידוא שהנם תאים הפלואידיים בעלי סט יחיד של כרומוזומים.

קראו גם על: